+ Odgovori na temu
Pokazuje rezultate 1 do 5 od 5

Tema: Otvaranje štedionice?

Početno Otvaranje štedionice?

Razmišljam nešto, više maštam ako ćemo konkretno, ali koja bi bila procedura (i regulativa) za pokretanje štedionice?

Ruku na srce, ja bih najradije banku otvorio ali prepostavljam da to ipak ne ide tek tako.

Ima li neko neke informacije, možda iskustva iz prve (dobro može i iz druge ruke)? Znam da je u devedesetima to bilo strašno popularno i da su nicale ko gljive poslije kiše, sve dok nisu počele propadati. Sukladno tome, pretpostavljam da procedura (i regulativa) nije bila nešto prestroga/komplicirana.

Promijenio se zakon. Tada su se štedionice mogle otvoriti sa 5.000 DEM, popularan je bio financijski inženjering, mislim da ga je čak i država poticala itd.
    Danas ti treba puno više novca za pokretanje takvog biznisa...

Po novom zakonu možeš osnovati kreditnu uniju, imaš na HNB-u zakon itd.

Citiraj Prvotno napisano od risbo Vidi poruku
    Po novom zakonu možeš osnovati kreditnu uniju, imaš na HNB-u zakon itd.
    Thx, evo iskopao sam link na HNB-u, ako još nekoga zanima

http://www.hnb.hr/supervizija/kredit...ne_unije_1.htm

Središnja banka ili najviši monetarni autoritet je bankarska institucija kojoj je odobrena ekskluzivna privilegija da posuđuje svoju valutu vladi.

Banka je financijski posrednik, ona prihvaća uplate depozita i pretvara ih u kreditne aktivnosti povezujući tako one koji imaju valutu s onima koji traže valutu.

Djelomična rezerva je bankarska praksa u kojoj banka zadržava samo dio depozita kao rezervu, a ostatak posuđuje čime je ovisno o postotku valute koju banka mora držati kao rezervu, iako ima samo 100 od kojih niti jedan nije njen, banci omogućeno naprimjer posuditi 5000.

Valuta, zvanična ili alternativna ovisno o tome tko je izdaje, a može je izdavati svako tko to želi s materijalnom ili bez ikakve materijalne podloge; je sredstvo koje se može zamijeniti za robu i usluge, ujedno služi i kao mjera njihovih vrijednosti na tržištu.

Jeste li ikada poželjeli biti vlasnik banke?
    Da?
    Postoji li neko tko ne želi biti vlasnik banke?
    Ne?
    Svako može postati vlasnik banke, baš kao što su to postali i mnogi drugi.
    Trebali li za osnivanje banke novac?
    Ne.
    Osnovati banku nije težak i kompliciran proces:

Upute: Kako Osnovati Svoju Banku

+ Odgovori na temu

Pravila pisanja poruke

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove